„Baglyok” és „plankton” a Regössel a NFN nulladik napján

Bár a hivatalos fesztiválnyitó ma, augusztus 16-án lesz a várban, tegnap megtörténtek az első (még nem hivatalos) fellépések a 30 éves Nemzetközi Folklórnapok idei három résztvevőjével a Tinódi Fogadóban. Helyi színekben a Regös együttes játszott, Angliából az Owlswick Morris, Svédországból pedig a PlankTon együttes muzsikált, táncolt.

folklor_300

A sárvári Regös együttesről a helyiek tudják, hogy harmic éve, már a fesztivál megszületésénél is jelentős szerepet játszottak, azóta is állandó fellépői, segítői a rendezvénynek. Műsoruk gerince természetesen a kezdetektől magyar népzene, ezúttal egyfajta keresztmetszetét hallhattuk a repertoáruknak, Nyugat-dunántúli, mezőségi, moldvai dallamok váltogatták egymást a hangulatos kerthelyiségben. Az össszeszokott zenekar fogadtatása – ahogy máskor is – remek volt, a hosszú asztaloknál ülő belgák például végig kitapsolták az ütemeket a műsoruk alatt, a vakuk szinte megállás nélkül villogtak, az est végére egy kisebbfajta össztánc is kialakult, mintegy előzeteseként a mai megnyitót követő nemzetek táncházának.

regos_600

Aki lapozta már a fesztivál jubileumára megjelent képes kiadványt, sűrűn találkozhatott az Owlswick Morris angol együttes nevével, fényképeivel. A küllemükben más csoporttal össze nem téveszthető angolok kabalaállata – városuk nevéből adódóan – a bagoly, szinte valamennyiük ruházatán megtalálható valamilyen formában, nem is beszélve a rengeteg kitűzőről, csörgőkről. Koreográfiájukat két harmonikás kísérte, táncuk alapját – már csak nevükből következően is – a morris adta. A morris tánc és a hozzá kapcsolódó zenei forma a középkori la moresca nevű spanyol zenéből és
táncból ered, amely a keresztény-mór harcok zenei tükre volt. Angliában a morrist egyébként a nyári
napfordulóhoz közel, május elején táncolják, termékenységért,
gazdagságért „imádkoznak”, ezért körbejárják a földeket, falvakat, s az ünnepet rituális lakomával fejezik be. A közönség kitörő tapssal jutalmazta azt a koreográfia-elemüket, amikor örvényszerű körtáncuk során hosszú pengék alatt „bújj-bújj zöldágszerűen” átbújva szabályos mintát alakítottak ki a bajonettekből.

angol_600

Svédország elsőként képviseli magát idén a folklórnapokon, PlankTon nevű csoportjuk zenélt harmadikként a Tinódiban. A csapat tagjai – megjelenésük tekintetében – „tipikus svédek”, bőrük, hajuk, fehér, tekintetük nyugodt. Zenéjük szintén az. A szépen hangszerelt északi dallamok fületgyönyörködtetően szálltak a csillagok alatt, a hangszerek között pedig megtalálhattuk a nyckelharpot is, a speciálisan svéd billentyűs, vonós hangszert, amelynek a legközelebbi rokonai a mi tekerőlantunk, vagy a fidula.

sweden_600

A három együttes felváltva játszott kb. 20 perces blokkokat a teltházas kerthelyiségben. A vendéglő az est tiszteletére a nemzetekhez speciálisan illeszkedő menüvel is készült, a vacsora közben pedig egymásra találhattak azok az ismerősök, akik évről-évre szinte csak egyszer, a folklórnapok alkalmával ölelhetik át egymást távoli tájakról érkezve. A vasárnap, a fesztivál nulladik napja nagyszerűen megalapozta a továbbiakat!

Ma délutántól a fürdőben láthatjuk Angliát és Svédországot, majd 18 órától a Fő téren mutatkozik be szintén Anglia, Belgium társaságában. Innen hívogatják be a fesztiválozókat a várba, ahol héttől hivatalosan is megnyitják a 30. NFN-t a csoportok műsorai, majd éjjelig tartó közös nemzetközi táncház zárja a nyitónapot. Reméljük, az idő kitart, ha mégsem, a programok abban az esetben sem maradnak el, a várudvaron nagyméretű fesztiválsátor áll készenlétben erre a szükségre.

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára