AZK-évzáró SKA-val, rocksteady-vel a pincekluban

December 16-án pénteken este zárta a 2011-es évet az Alternatív Zenei Klub. Bár az AZK-nak sajnos már harmadik éve nincs anyagi lehetősége folytatni a legendás AZK-Szilveszter sorozatot, az évzáró jókedvfaktora felidézte a szilveszterek kirobbanó hangulatát.

2011ska49

Az AZK 2011-ben 21 alkalommal jelentkezett, ez összesen 61 zenekar koncertjét jelenti, amelyekből idén 3 külföldi bandát is üdvözölhettünk. Ismerve a tényt, hogy a klub a PANKKK támogatási rendszer megszűnte után a szinte teljes fizetésképtelenség béklyójába került, ez az eredmény alig tér el az előző, gazdagabb évek mérlegétől. Mindez nem lenne így, ha az AZK-t nem segítené az underground zenekarok körében elért jóhíre, és nem számíthatna a bandák jóindulatára és rugalmasságára, mint ahogy számíthatott az évzáró alkalmával is a kőszegi Shanti SKA Tones és a The Three Teadies esetében is.

2011ska09

Az eseményre hirdetett The Headless Trio sokak bánatára a koncertet megelőző napokban feloszlott, így ők kiestek az évzárásból, de barátságos hozzáállásukat már bizonyították ők is májusban, a Hangmás és az Esti Kornél társaságában. Hiányukat barmo igyekezett feledtetni a koncert előtt és után némi konzervanyaggal, majd a húrokba csapott a nem kis metamorfózison átesett Shanti SKA Tones, akik mióta utoljára láttuk őket gazdagabbak lettek mégegy énekesnővel, szegényebbek egy billentyűssel és egy perkással, de a fúvósszekcióban is változások történtek. Ami nem változott, az a SKA, Shantiék a tőlük megszokott vidámsággal tolták a koncertet, és még az sem tudta elrontani a hangulatot, hogy a műsor közben egy kemény technikai probléma miatt meg kellett szakítani a bulit. A tartalékkeverővel talán még ütősebben is szolt a cucc, az énekek is szebben csilingeltek, Dorina hangjához szépen passzol Pesthy Rebecca kísérete. Külön ki kell emelni a fúvósokat is, iskolázott zenészek kiváló mukáját láthattuk és hallhattuk, a rezek minden különösebb probléma nélkül fel is vették a versenyt a decibelekkel külön kihangosítás nélkül is, egyedül Tóth Máté, kiváló szaxis, klarinétes előtt állt egy mikrofon. A harsona mögött pedig egy sokak számára ismerős arc is feltűnt, Madarász Péter Pál, aki metal berkekben nem ismeretlen a koncertrejárók számára.

2011ska45

Átszerelés után a The Three Teadies folytatta. Ha visszaemlékszünk a borongós, esős május elsejei sárvári programokra, be kell hogy ugorjon az ő nevük is, akkor játszottak először a Pinceklubban, de feltűntek például a legutóbbi X-Faktorban is „Jobb ember” című klipjük kapcsán. Aki esetleg ismeri korábbról, még a Tizenhét idejéből frontemberüket, Szaszát, tudja, hogy az ő karaktere bármit elvisz a hátán. A tekergő, ugrabugráló nyurga, langaléta figura a Teadies-szel is sziporkázott, vibráló rocksteady-jük pedig stimmelősen táncoltatta végig az egész fellépést. A banda többnyire igazán szimpatikus, faékegyszerűségű magyar szövegekkel céloz és talál, a Fekete Pákó-parafrázist (Dididal) hazafelé szerintem az egész közönség vitte a fülében.

2011ska51

Hajnalig tartó levezetés vetett véget 2011. utolsó AZK-jának, de nem csüggedni, 2012-ben is kitart még a klub, gazdag programterv bontakozott ki. A teljesség igénye nélkül: januárban 13-án köszönti az AZK az újévet az Anonym Project, a Ricsárdgír és az A Gátnál zenekarokkal, februárban a farsangra nem kisebb legenda érkezik, mint a ’90-es évek elejének underground kultuszzenekara, a Kinopuskin. Lesznek külföldiek jövőre is, Franciaországból egy profi stoner rock csapat, a Human Jail lesz a vendégünk, Svájcból pedig a lassan tiszteletbeli sárvárivá váló Angry Buddha. Folytatódnak a Wild Tigers R’N’R-estek, újra megnyílik az AZK-Pokolkapu metal zenekarokkal, és először teszi le a névjegyét a progresszív zenék hazai aduásza, a Turbo is.

– twickkk –

 

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára