Az Év Dala 2012 – az Alternatív Zenei Klub díjat alapít

A magyar dal napját 2008 óta rendezik meg országszerte Presser Gábor ötlete nyomán, s ha mélyebben belegondolunk, ma valóban kiáltó szükség van arra, hogy hangsúlyt kapjon a saját dal, az önálló zenei kifejezésmód – mint a szellemi szabadság zenei lenyomatának – jelentősége.

azevdala300

Már csaknem tíz éve keresik az énekes tehetségeket a televíziócsatornák. Sokszor egymással párhuzamosan, vagy alig néhány hónapnyi szünetet hagyva. Az effajta tehetségkutatók több tanulságot is közvetítenek. Előszöris, csaknem ugyanazt a 25 dalt hallhatjukszinte vég nélküli rotációban – ráadásul ezek elenyésző hányadát jegyzi csupán magyar előadó. De ha mégis, akkor ma is Máté Péter, Cserháti Zsuzsa, Demjén Rózsi, Balázs Fecó …stb. köszönnek vissza. A mai magyar szerzemények háttérben maradnak, mintha nem is léteznének. Másodszor pedig a kitermelt megasztárok, kiscsillagok, X-faktorok is úgy állnak kezükben a díjjal, mint ahogy a remekbe szabott forma-1-es kocsi áll a garázsban pilóta nélkül.

Pedig a magyar dal jelen van. Százával születnek amatőr zenekarok garázsában, szólóelőadók féltett műhelyeiben – többnyire aztán ott is élik le rövid életüket, majd tűnnek el sokszor nyom nélkül… A magyar dal kultúráján lenne ésszerűbb dolgozni mielőtt a szócsöveit keressük. Amíg a kommersz, többnyire külföldi tucatprodukciók másolataiként születő hazai zeneipari termékek kapnak csak épkézláb felületet a médiumokban, nem is remélhetünk változást. Persze a hirdető aggódik, a hirdető nem kockáztat, a “zene” szerepét leginkább az aktuális kultusztermékek nehéz falatainak könnyebb lenyelésére kárhoztatja a kereskedelmi szemlélet.

Egy olyan földalatti klubnak, mint a sárvári Alternatív Zenei Klub, amely tudatosan próbál a fenti folyamatok ellen dolgozni, el kell hát oda jutnia, hogy maga is tenni próbáljon a magyar dalkultúráért, a saját maga szintjén. 2012 júniusában útjára indítunk egy díjat, dalszerzői pályázatot. Nem áltatunk, nem kecsegtetünk, de annyit ígérhetünk, hogy a nyertes dal egy egész évig viselheti az AZK – Az Év Dala címet, és a klubunk minden lehetséges kapcsolati tőkéjét felhasználva fogja szívén viselni a nyertes szerzemény sorsát. Hiteles szakmai zsűrink, médiapartnereink, támogatóink és a klubunk önkéntes aktivistáinak segítségével megpróbáljuk azt, ami a nagy közszolgálati médiumok feladata is lenne: szemben a kommersszel képviselni az önálló hazai könnyűzenei értékeket és büszkének lenni erre!

A díj és a nevezés minden részlete megtalálható a díj honlapján, a http://azevdala.hu címen »

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára