Az Atlas Austria Express koncertje

Helyszín: Sárvár, Nádasdy-vár, Kamaraudvar
Időpont: 2011. augusztus 8. (hétfő) 20:00

belépődíj: 1000,- Ft

2009 áprilisában találkozott Abdeljalil Kodssi és Gnawa zenészekből álló együttese a fiatal osztrák dobossal, Emil Gross-szal Marokkóban, ahol három hétig koncerteztek közösen. Az együttes játék izgalmas feszültséget teremtett a hagyományos Gnawa népzene és a jazz, reggae, funky között. Az együttműködést európai turné követte.

kodssi_300

A Közép-Afrikából származó gnawa közösség etnikai-kulturális kisebbséget képez Marokkóban. Őseiket a középkorban, mint rabszolgákat hurcolták el Észak-Afrikába. A Gnawa zenészeket, mint a ritmus őrzőit tartják számon a tradicionális zenében. Ez a zene keveréke afrikai, berber és arab vallásos zenének és éneknek. Már régóta nagy vonzerőt gyakorol a nyugati zenészekre. Többek között a Beatles, a Rolling Stones, Bob Marley, Jimi Hendrix, Peter Gabriel és Joe Zawinul utazott Marokkóba, hogy ezzel a zenével megismerkedjen. A gnawa muzsikusok közül egyik legkiemelkedőbb Abdeljalil Kodssi, aki továbbfejlesztve ezt a zenét, gyakori közreműködője jazzkoncerteknek. A kilencvenes években szoros zenei együttműködést alakított ki a világhírű trombitással, Don Cherry-vel.

atlas_610

Abdeljalil Kodssi emlékezetes koncertet adott két éve Sárváron a Tinódi vendéglőben. A Nádasdy-várban megrendezésre kerülő koncertet a Nürnbergből érkező Abdelillah Hajim oud-játéka teszi még különlegesebbé.

A zenekar myspace-oldala »
Facebook-esemény »

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára