Artical39. – duplabasszus és gumicukor

Szép létszám verődött össze elmúlt szombaton a pinceklubban, mind fellépők mind vendégek tekintetében a legutóbbi artical sessionön, ahol ismét a felhőtlen tombolásé volt a főszerep, a felhőtlenül tomboló zenéknek köszönhetően. A szép létszám különösképp azért örvendetes számunkra, mivel ugyanaznap 25 km-es körzetben 3 hasonló kaliberű buli is volt (nem említve az aznapi budapesti Therapy Sessiont), azonban úgy tűnik, hogy sokan ismét nekünk szavaztak bizalmat, még ilyen nagy bőség esetén is, amiért ezúton is nagyon hálásak vagyunk!

P1170780

A Dunaújvárosból és Szegedről érkező fellépőink 10 óra magasságában landoltak a Nádasdyak egykori „albijába”, amit többszáz év elteltével, jelenleg az izgalmas és nem megszokott beatek kedvelői vesznek birtokba hónapról hónapra. Az előző napi AZK-s pince bulit sem sikerült még kiheverni, mikor azon kaptam magam, hogy az általam (llkrndsz) játszott dubstep ütemekre már nem csak én magam bólogatok azokkal egyetértendőleg, hanem a 10 óra környékén megérkező első látogatók is, kik közt – mily’ meglepő – mindhárom helyi dubstep fabrikáns „sufniproducerünk” feje is billegett az alábbi csattanó és vinnyogó ütemekre: Dmz, Broken Note, Marlow, Fracture, Emalkay.

Miután meghívott vendégeink elfoglalták szállásukat (és felfedezték az oda bekészített, nekik szánt kartonnyi sört), elégedett mosollyal az arcukon érdeklődve szemlélték az aznapi fellépésük helyszínét és a közönség mozdulatait, a közben 180 bpm-re fokozódott ütemek közepette, amelyek közt bizton volt némi: High Contrast, Danny Bird, SBS+Drumsound, Subfocus. Zárszóként Ed Rush+Optical: G Force Jesus című trackjének 4/4 es kiállásából átvezetett Kid Cudi+The Crookers féle Day n Nightra adtam át a szerencsére felduzzasztott táncteret és pultot NoName-ünknek, vagyis Rockynak (l.u.f.), aki észrevehetően egyre inkább megtalálja saját stílusát odalent. Leginkább úgy jellemezhető, hogy a ’80-as évek alternatív és underground hagyománya találkozik a ’90-es és kétezres évek zabolátlan és röfögős ritmusaival, és lüktető dobjaival. Csöppet sem zavartatva magát szinte felére véve a tempót egy-két ős idm/electro segédletével indított, majd az elmaradhatatlan Depeche Mode remixek következtek, meg nem tudom mondani kinek az átdolgozásban.

Amit még feltétlenül kiemelnék, az a Kraftwerk: Trans Europe Express-e volt a nemrég beszerzett bakelitnek hála! Közben örömmel állapítottam meg ismét, hogy az utóbbi időben távol maradó ’30-as korosztály is kezd visszatérni a bulikra, így még színesebbé téve azokat, mint rég. „Ismeretlenünkhöz” visszatérve, egy számomra kedves Norman Cook sláger is felcsendült általa, mégpedig a Right here, right now, aminek kezdő taktusait hallva a közönség már készült az Skc féle dob-basszus booty-ra, de ehelyett, ahogy egy sorral feljebb írtam már, az eredeti kb 10 évvel ezelőtti tételt kapták, amit követően az áhított drum ‘n’ bass szekció is megérkezett, nagy jumpupot kiváltva!

„Ismeretlen úr” ismét jött, látott és győzött, majd adta is tovább a vezérfonalat a vendégeknek, akikkel közben kellemesen elbeszélgettünk a nem kevés közös téma és jövőbeli tervek kapcsán, ezen felül pedig Eliadesz úr születésnapja alkalmából is volt időnk elfogyasztani némi koccintóitalt. A legurítását követően máris a pultban tombolt felettébb jókedvűen a Sabazz (Darksiderz) + Eliadesz (Solarcube/NewCityBass) páros nem kevés neuro-őrületet rakva a hallgatóságnak, amit felettébb ötletes videókeveréssel támogatott meg a háttérből VJ Krulf (Visual Stereotype), nem kevés filmből idézve, tényleg szép képeket kenve a vászonra! Eliadesz és Sabazz szépen kiegészítve egymást, pakolták a jobbnál-jobb zenéket, egyre jobban fokozva ezzel a tánctéren (és a bólogatásból ítélve még annál is hátrébb) a hangulatot!

P1170902

Ezt hívom én öröm zenélésnek, mikor nem magunkat és azt a szerepünket vesszük komolyan, amiben tetszelgünk, hanem együtt lélegzünk a zenével, és mély alázatunkat prezentáljuk felé a felszabadult örömtáncunkkal. Magyarán, nincs már fellépő és közönség, a falak leomlottak, csak zene van és emberek, akik ugyanazért őrjöngnek, mert tudják, hogy valamit nyújt nekik ez a közeg-érzés, aminél több nem kell, illetve nem is kellhet szerény meglátásom szerint! És, hogy mit is játszott az említett páros, azt itt körmölgetném nagyjából: Black Sun Empire & Eye D- Milkshake, saját szerzeményként pedig a Mindscape & Solarcube collab a Stand Your Ground pörgött mindenképp, de volt itt még Audio – Pandorum, illetve a népszerű Balkansky aka Cooh, Lucio De Rimanezzel karöltve az Each of Us-szal, továbbá Axiom és Rregula még, akik bizton futottak, breakbeat vonalon pedig a nagyszerű Plastic Shell, és az öreg funkbreak harcos, A. Skillz+KruftyKutz sorjázott az urak szelekciójában.

P1170930

A Sabazz+Eliadesz párost ismét NoName, vagyis Rocky váltotta, némi „ház” és techno darabbal, fokozva, amit még lehet. Majd a jómagam és Rocky által is szent kegytárggyá avatott bakelit, vagyis a 808 Monkeys- Where is Hege? című visszafogott ’90-es évek acid technoja adta a következő delíriumot, reméljük nem csak nekünk! A techno szettbe már e sorok írója is bekapcsolódott némi Moonbooticával, Josh Winkkel, és egy Enjoy the Silence elektrohouse remixxel átadva a terepet pár gabba és breakcore tracknek, amit az est hölgy vendége, vagyis Merja (Darksiderz) vett át, elkezdve szettjét, amelynek gerincét a kegyetlen és röfögős dubstepek adták.

A késői időpont (és a dubstep hullámzó „egyik bulin nagyot üt, másikon kevésbé” népszerűsége) ellenére nagy derékig hajlongás és „headstep” ment brutál zenékre, amelyekre a csápoló kezek nem bírták szeletelni és felezni a végig meghatározó hangsúlyos „basszusrotyogtatást”.

Bár Merja jelezte, hogy két végletben gondolkodik, vagyis az autentikus dubos, lazulós hangzásban, vagy az armageddon típusú urbánus szörnyekben, ami utóbbi eljövetelét nem bánta senki az alábbi trackek segédletével: Emelkay – When I Look At You, SPL – Lust, Current Value – Requiem (Balkansky Rework), Leon & J.Rogers – Insomnia (Roommate Remix), stb. Így vele zárult ez a remekbe szabott est, ami meglátásom szerint nem csak nekem okozott maradandó pillanatokat és élményeket, de aki nekem nem hisz, annak árulkodjanak a képek!

 

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára