Ajánljuk: Köztérkép.hu – köztéri alkotások a térképen másképp

Ritkán fordul elő, hogy olyan weblap kerül a látóterünkbe, amely olyannyira levesz minket a lábunkról, hogy itt, oldalainkon is népszerűsítjük. A köztérkép.hu viszont ilyen. Nagyszerű ötlet igényesen megvalósítva, interaktív, szubjektív, ráadásul független!

A koncepció első látásra rémegyszerű, nagyjából erről szól: vedd a google maps-t, és add hozzá az ország településein található köztéri alkotásokat, emlékhelyeket úgy, hogy végül egy könnyen áttekinthető, tartalmas térképet kapj. Ám minél tovább szörfözünk rajta, annál több praktikus és hasznos funkciót találunk az oldalon ízlésesen és „ergonómikusan” tálalva.

A rendszer felismeri a jelenlegi helyszínünket (persze csak ha a böngészőben jóváhagytuk), és a „térkép” menüpontra kattintva ki is adja tartózkodási helyünk térképét. A teljes nézetben csak a legkiemelkedőbb művek fényképeit látjuk ikonok formájában, fellelhetőségük szerint szétszórva, de ha nagyítunk, egyre több kis ikon jelenik meg, illetve rajzszög-szerű tüskék jelzik, hogy az adott ponton még több mű is található, ilyenkor elég a rajzszögre kattintani a kibontásukhoz. Egy-egy emlékhely, köztéri alkotás ikonjára klikkelve kis adatlap bukkanik fel nagyobb fényképekkel, az alkotás fő adataival, szubjektív bemutatásával és természetesen az alkotó és a feltöltő nevének megjelölésével. Remekül működik a szűrés! Ha az alkotó nevére kattintunk, nem csak a hozzátartozó biográfiát találjuk meg, de listát kapunk a további hozzá kapcsolódó műlapokról is szerte az országban.

A rendszer a wikipediához hasonlóan interaktív, maguk a felhasználók fejlesztik, tökéletesítik, hiszen bárki vihet fel műlapot. Egy regisztráció szükséges csak hozzá, aztán lépésről-lépésre, egy alapos űrlap kitöltésével, a források megjelölésével be is küldhetjük a kész lapot szerkesztői jóváhagyásra. Naponta két lapot vihetünk fel, de öt műlap után már kaphatunk jogosítványt a jóváhagyatás kihagyására is. A profilunk egyébként hasonlóan néz ki, mint bármelyik közösségi oldalon, ezekkel persze a kapcsolat is közvetlen, egy-egy kattintással megoszthatjuk kedvenc szobrunkat a facebookon.

Talán furcsa ezt mondani, de a szó szoros értelmében szórakoztató bolyongani az ország kiemelt művészeti jelentőségű pontjai között, olvasni róluk, összehasonlítgatni őket, versenyezni településenként, olykor pedig elszégyellni magunkat, mióta ismerjük már, és nem is tudtuk, ki az alkotója… A teleportálás az egyes települések között gyors és egyszerű, csakúgy mint a honlap egésze. Áttekinthető és logikus, mindent ott találunk, ahol keresnénk, és minden a lehető legkevésbé tolakodó, soha nem bonyolult! Ami pedig szinte csodával határos: semmiféle zavaró reklám, villódzó, figyelemfelkeltő hirdetés nincs a honlapon, kizárólag a fő funkciója marad a középpontban. Ez manapság kincsetérően ritka jelenség!

Hőn ajánljuk minden netfüggő és ismeretfüggő olvasónk figyelmébe a köztérképet, akár csak virtuális barangolásra, akár szerkesztésre is. Sárvár egyébként már elég szépen felgyűjtöttnek tekinthető a rendszerben, de azért akadnak még fehér foltok.

Köztérkép.hu »

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára