A színesceruzáktól a fegyverekig – gyűjtők kincsei a múzeumban

Igazán fantasztikus élménynek lehettek részesei azok, akik ellátogattak a Nádasdy Ferenc Múzeumba március 13-án, szombaton. A sárvári magángyűjtők ezen a napon először – s remélem, nem utoljára – egy napra közkinccsé tették kollekciójuk legkedvesebb, legkülönlegesebb darabjait. A rendezvény sikerét jelzi, hogy e napon a borús idő ellenére félezer látogató érkezett a múzeumba.

img14

Kisebb koromban a barátaim és én is sok hasznos, és néha haszontalannak tűnő tárgyakat gyűjtöttünk: matricákkal, kavicsokkal, csokoládés papírokkal, szalvétákkal szinte minden fiókunk csordultig telt. Gyakran előfordult, hogy „csere-berés” délutánokat tartottunk, ahol egymást túllicitálva próbáltunk egy különleges szalvétát két kevésbé szép matricáért megkaparintani. Ahogy telt az idő, többségünk megfeledkezett egykor féltett és óvott tárgyairól, elajándékozta vagy egyszerűen kidobta őket. Pedig történhetett volna ez másképp is: ez az időtöltés igazi szenvedéllyé nőhette volna ki magát, olyasmivé, amivel a Gyűjtők szenvedélye kiállítás keretében találkoztam a Nádasdy Ferenc Múzeumban.

Magam is meglepődtem, hány és hány dolgot nem ismertem eddig Sárvár történetéből. E mulasztásomat azonban sikerült orvosolni Burka Zoltán és Polgár Zsolt standjainál, akiknek Sárvárhoz kapcsolódó tárgyaikat (fényképeket, újságokat, kiadványokat stb.) már többször megtekinthették az érdeklődők egy-egy önálló kiállításuk keretében. Az ajánlási ragjegyeket gyűjtő Horváth László nemcsak postai értékjegyeket gyűjt, hanem Sárvárhoz kötődő apró tárgyak, képeslapok, nyomtatványok, meghívók is vannak a birtokában. Kiss László, aki a Gyűjtők szenvedélye elnevezésű kiállítás talán legsokoldalúbb bemutatója, szintén foglalkozik helytörténettel. Sok témakörben gyűjt tárgyakat és egyiktől sem tudna megválni. Számomra szinte hihetetlennek tűnt, hogy az a temérdek különböző darab – amelyekkel képviseltette magát – mind-mind egy ember kedves tulajdonát képezi. Írószergyűjteményét rendkívüli becsben tartja, de ásványokat, kártyanaptárakat, italcímkéket …stb. is fellelhetünk gyűjteménykavalkádjában. Sárvár múltjába még mélyebb betekintést nyerhettünk a két helyszínen rendezett vetítéseknek köszönhetően, melyekhez a képeket a múzeum közel 50 ezer darabból álló fényképgyűjteményéből válogatták.

img15

A gasztronómia történetében is tehettem kronológiai utazást Bukovics Gyuláné ódon és újabb darabokat felölelő szakácskönyv-, étlap- és folyóiratgyűjteménye segítségével. Hámori Sándor a Kárpát-medence legszebb viseleteit hozta magával, melyek egyedülálló értéket képviselnek a népi kultúrában. Dr. Fonyódi Lajos – aki egykor szinte mindenféle régiséget gyűjtött – a papírpénzek és egyéb pénzhelyettesítő fizetőeszközök világába kalauzolt el bennünket 1784-től napjainkig. Horváth György és Szemes József Tibor gyüjtőszenvedélye nagyban hasonlít: mindketten a jelvények, kitüntetések összeszedésével foglalkoznak (a XIX. század közepétől egészen korunkig sokféle jelvényt láthattunk), emellett egyenruhákat, ill. katonai és fegyveres testületekkel kapcsolatos tárgyi emlékeket gyűjtenek.
Vocelka Valentin a XIX-XX. századi lovassági kardokat, szablyákat tekinti gyűjteménye gerincének, de büszkélkedhet 1945 utáni különféle szálfegyverekkel is. Egy fegyverismeretét bővíteni kívánó látogató biztosan nem tudott 20 percnél kevesebbet időzni ifj. Béky Albert jelentős számú szúró- és vágófegyverekből álló gyűjteményét bemutató standnál, Szibler Gábor pedig a múzeumi program keretében (Fegyverismeret) a múzeum fegyvergyűjteményének jelesebb darabjaitismertette.

img12

Ha nem is igazából, képzeletben nagyszerű világkörüli utazást tettem Varga János képeslapjainak szárnyán: a gyűjtő csaknem a világ minden pontjáról, összesen 148 országból származó képeslapot tudhat magáénak. Több témát felölelő gyűjteményével számos kiállításon szerepelt már. Bájos, pihe-puha plüssmackókért rajong Péterné Kálmán Éva, akinek gyűjtőszenvedélye fémdobozokkal kezdődött, az egyre népesebb macitársaság csak néhány éve költözött be otthonába. Nagyné Tóth Ilona gyermekkora óta kedveli a delfineket, de csak 1997 óta gyűjti delfines tárgyait; mára kb. 300 darabból álló kollekciójából egyik delfint sem tudná kiemelni, mindegyiket ugyanolyan szeretettel őrzi. Erdős Henrikné már lassan több mint öt évtizede gyűjti a babákat, kezdetben népviseletes figurákat. Jelenleg a világ ötven országából vannak viseletes babái. A kiállításra gyűjteménye legszebb darabjait hozta el.

img01

Horváth János (Hacsek) standján látható rengeteg söralátét (nem csak) a sörivók kedvére szolgált. Az alátétek a világ legkülönbözőbb pontjairól származnak, de Sárvárhoz kötődő is több akad köztük. Mostanra a 8500 különböző darabot tartalmazó gyűjteményével valószínűleg egy kisebb méretű konyha négy falát be lehetne fedni, és még maradna is a munka után méltán járó pofa sör alá.

A kisebbek a közelgő nemzeti ünnep alkalmából kincsvadásszá válhattak, melyben nemcsak ők, de a felnőttek is szívesen részt vettek. A versenyzők egy feladatlap kitöltésével ismerhették meg a múzeum rejtett kincseit. Az első száz helyes megfejtést adó kincsvadász a Nádasdy Ferenc Múzeum plakettjét kapta ajándékba. A felüdülni, beszélgetni vágyó látogatók a Tinódi Vendéglő jóvoltából üzemelő „Múzeumi Pilvax”-ban cserélhettek eszmét.
Ezúton szeretnék gratulálni minden gyűjtőnek, aki bepillantást engedett féltett tárgyai és emlékei közé, ezzel egy szeletkével mindenkit megajándékozva a múlt értékeiből. Remélem, gyűjteményük egyre gyarapszik majd, és hamarosan az új kincseiket is megcsodálhatjuk.

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára