A sárvári népi díszítőművészeti szakkör kiállítása

A sárvári Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár szeretettel meghívja Önt és családját 2012. augusztus 5-én (vasárnap) 11 órára a sárvári Nádasdy-vár Galeria Arcis kiállítótermébe Beszprémy Józsefné, a Népművészet Mestere és a Sárvári Népi Díszítőművészeti Szakkör jubileumi kiállításának megnyitójára. A kiállítást megnyitja dr. Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató, egyetemi tanár. Köszöntőt mond Kondora István Sárvár város polgármestere. Közreműködnek Tanai Erzsébet – népdalénekes és Németh Tamás – népzenész.

Lila Isten báránya

Társkiállítók:

Beszprémy Katalin, a Népművészet Ifjú Mestere
hagyományokat megőrző és megtartó viselettel,

Babics Józsefné
irókázott hímestojásokkal.

„A csoda nem az, hogy végezzük a munkánkat, hanem hogy ez boldogít minket.” – Teréz Anya 

Beszprémy Józsefné, 1962-ben kezdte el a népi hímző szakkörök szervezését, szakmai irányítását, tanfolyamok szervezését a sárvári járásban. Egyik legkiválóbb kutatója, felfedezője és népszerűsítője a nyugat-dunántúli hímzésnek. Kezdettől fogva nem csak a közvetlen környezetében, hanem az egész országban, sőt a határokon túl is népszerűsítette ezt az akkor még kevesek által ismert hímzésfajtát. Saját gyűjtései, kutatásai alapján rajzolta a mintákat, melyeket a tanfolyamokon és a szakkörökön közkinccsé tett. Tervezőként és kivitelezőként számtalan díjat kapott.

1975 óta a megye népművészeti mozgalmának szakmai irányító tevékenységét látta el. Ezen a területen legkiemelkedőbb munkája a velemi alkotóház megépítésének megszervezése, koordinálása, valamint az alkotóházhoz kötődő szakmai munka feltételeinek biztosítása volt. Napjainkban is aktívan szervezi a környék hímzőinek pályázatokon való részvételét, szakmai munkáját. Idén 90 éves. 

Népi Díszítőművészeti Szakkör

Sárvári Népi Díszítőművészeti Szakkör, Sárvár 

Szakkörünk elődje 1962-ben kezdte el működését Beszprémy Józsefné alapításával. Annak idején főleg középiskolások alkották a tagságot, mely az idők folyamán állandóan cserélődött. Margit néni 1975-ig vezette a szakkört, ekkor munkája Szombathelyre szólította, innét szervezte a megye népművészeti életét. 1976-ban Sáry Sándorné Pupp Ilona vette át a szakkör vezetését, aki haláláig, 1989-ig lelkiismeretesen, nagy odaadással végezte munkáját. Ezután tanítványa  Varga Mária lett a szakkör vezetője. 

Kiállításon 3 évente bemutatjuk az elkészült munkákat, rendszeresen részt veszünk megyei, regionális és országos kiállításokon. Szakkörünk a Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár fenntartásában működik. Tőlük és az Önkormányzattól, valamint a Közművelődési Alapítványtól minden lehetséges támogatást megkaptunk, amit ezúton is köszönünk. Szakkörünk ezévben ünnepli 50. évfordulóját. 

szakkörvezető: Varga Mária népi iparművész

A szakkör tagjai: Asbóth Béláné, Babics Józsefné, Bíró László, Fazekas Ferencné, Gangler Lászlóné, Hegedüs Istvánné, Horváth Árpádné, Horváth Ernőné, Koracsics Józsefné, Mórocz Zoltánné, Németh Béláné, Nyul Lászlóné, Pethő Lászlóné, Rovóné Farkas Olga, Schönberger Istvánné, Szabó Lajosné, Vörös Ferencné

A kiállítás megtekinthető 2012. augusztus 31-ig
hétköznap: 10–17 óráig, szombaton 9–13 óráig

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára