A Láthatatlan Sárvár nagy fotó- és videósummázata – a 31. Nemzetközi folklórnapok összefoglalója mindent a szemnek alapon

Egy héttel a 31. Nemzetközi Folklórnapok zárása után állt össze a Láthatatlan Sárvár rendszerezett fotó- és videósummázata a fesztivál fontosabb történéseiről.

NFNvidi2011

Idén 9 nemzet vendégeit fogadta a Nádasdy-vár, az előző évekhez hasonlóan ezúttal is fesztiválhelyszín volt a várudvar mellett a Kossuth tér, a Gyógyfürdő színpada, az evangélikus és a katolikus templom, de műsorokat láthattak a sárváriak két vendéglátóegység kerthelyiségében is. Vidéki színhelyekként idén Zalalövő, Vasvár, Zalaszentgrót és Körmend partnerkedett a rendezvénnyel.

A Láthatatlan Sárvár kamerája ott járt a fesztivál minden sárvári programján, valamennyi műsorszámból rögzített ízelítőt, így akik netán lemaradtak a fesztivál történéseiről – nemzetenként szortírozott – csaknem 50 videót és egy vaskos képgalériát tekinthetnek meg a kattintás után (beleértve a műsoron kívüli, spontán örömködéseket is), és a fellépő csoportok bemutatkozásait is elolvashatják.


Válasszon a listáról:
(A lista elemeire kattintva megnyílik az adott csoport rövid bemutatkozása, és továbbnavigálhat a kapcsolódó fotók és videók megtekintéséhez.)

Anglia – Galloways
Baszkföld – Andra Mari

Csehország – Uherske Hradiste

Csehország – Maly Radhost

Franciaország – Pays de Hanau

Görögország – Lefkadia “Ta Anthemia”

Lengyelország – Raciborskiej

Moldova – Trandafir de la Moldova
Szerbia – Tradicija

Magyarország – Regös együttes

Magyarország – Néptánckör és Senior táncosok

Magyarország – Vasi Népdalstúdió és Rohoncz Folkműhely

Magyarország – Míg a világ… – táncmeseGalloways – Egyesült Királyság

folklor2011_491

A Galloways Anglia különböző részeiről érkező táncosok és zenészek csoportja, de bázisuk Közép-Angliában található. Főleg skótdudára táncolnak, de a tradcionális hangszereléséhez harmonika és hegedű is tartozik.

Az együttesről készült fotóink (9db) és videóink (2db) »

Vissza a listához »


Andra Mari – Baszkföld

folklor2011_671

Az együttes tagjai nagyon boldogok voltak, hogy 20 év alatt ez az ötödik alkalom, hogy a Nemzetközi Folklórnapok vendégei lehettek és baráti légkörben tölthették el ezt az egy hetet. Baszkföld Galdakao nevű nagyvárosából érkeztek, Baszkföld népét már az ókori feljegyzések is úgy említik, mint akik a Pireneusok lábainál táncolnak és énekelnek. Fontosnak tartják megjegyezni, hogy csak földjük függetlenségét vesztették el, az identitást, a gyökereket, a nyelvet (amely az egyik legrégebbi európai nyelv), az örökségeiket korántsem. Az Andra Mari csoport célja ezeket az örökségeket megmutatni, egyes részeit átadni, mintahogy tették ezt Sárváron is.

Az együttesről készült fotóink (13 db) és videóink (4 db) »

Vissza a listához »


Hradistanek – Csehország – Uherske Hradiste

folklor2011_361

A csoport Uherske Hradiste ősi városából érkezett, amelyet 1527-ben alapított II. Premyslo Otakar cseh király. A várost nagyon gazdag etnográfiai környezet jellemzi, tele folklórhagyományokkal és sok folklórcsoporttal. Majd minden falunak megvan a saját együttese és jellemző viselete, pedig gyakran csak néhány kilométer választja el a falvakat…
A Hradistanek a régió egyik legrégebbi együttese, 1955-ben alakult, jelenleg körülbelül 150 5–18 éves tagot számlál. Jelenlegi formájában az együttes tagjai 12 éve táncolnak együtt és szoros barátság alakult ki a tagok között. A kísérőegyüttest cimbalom is kíséri (ohnica). Sok helyi és nemzetközi fesztivál résztvevői.

Az együttesről készült fotóink (14 db) és videóink (4 db) »

Vissza a listához »


Maly Radhost – Csehország – Roznov

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Maly Radhost Táncegyüttes – Csehországból, Rozsnovból érkeztek. A csoportot 1969-ben alapították. Az együttes ma közel 100 15 éves korú fiatalt nevel, akik régiójuk hagyományait tanulják. Mindig úgy merítenek a hagyományokból, hogy a kis táncosok, énekesek korának megfeleljen.
Fellépéseiket a rozsnovi zeneiskolások kísérik, akik csehországi cersenyeken kimagasló helyezéseket értek el.

Az együttesről készült videóink (2 db) »

Vissza a listához »


Pays de Hanau – Franciaország

folklor2011_461

A francia csoport csak a gálára érkezett hozzánk, fiatalokat és idősebbeket is számlál tagjai között. Részletesebben: 30 gyermekből (5 évestől 12 éves korig), 20 tinédzserből és 20 felnőttből. Hanau régió hagyományos népviseletét láthattuk rajtuk a műsoruk alatt. A tinédzserek jobban kedvelik a katonaság előtti viseleteket, ez jobban is illik a karakterükhöz.
Az együttes célja, hogy fenntartsák a régiójuk kulturális örökségét a dialektus, a hagyományos öltözékek, dalok, mondókák megőrzésével, és azzal a szándékkal, hogy minél több megközelítést ássanak elő saját múltjukból, majd, ha kell megújítva átmentsék a mai kultúrába.

Az együttesről készült fotóink (2 db) videóink (5 db) »

Vissza a listához »


Lefkadia “Ta Anthemia” – Görögország

greece61011

2001-ben alapították a csoportot, amely háromezeréves kultúrát hivatott bemutatni. Xenofon és Platón is írt a “Pontiac” táncokról, amelyeket a csoport táncol. Ógörög dialektusban énekelnek. Részt vettek már fesztiválokon Bulgáriában, Olaszországban, Szerbiában, Horvátországban, Törökországban.
Görögország Macedón területeiről érkeztek, a régiójuk gazdag gyümölcs és zöldségtermő. Szintén ezen a területen bukkantak rá számos archeológiai leletre a Macedón-korszakból. A dalok és táncok a mindennapi élet gyakori témáiról szólnak, szerelemről, boldogságról, imádságokról…stb.
A táncosokat két zenész kíséri, egyikük lírán, másikuk dobon.

Az együttesről készült fotónk (1 db) és videóink (3 db) »

Vissza a listához »


Raciborskiej – Lengyelország

folklor2011_331

A Raciborskiej együttes nonprofit civil alapon működik 1997 óta. Az egyesület célja a különböző korosztályokat bevezetni a régió kulturális életébe, a lengyel népművészet népszerűsítése útján. Az egyesület négy néptánccsoportot vezet különböző korosztályokkal és kísérőzenekarral. Az amatőrcsoport a dél-lengyel, sziléziai Racibórz nevű településről kapta a nevét, ahonnét származik. Az együttes Sziléziából és Lengyelország más részeiről is mutatott be táncokat. A csapat már sok fontos nemzetközi fesztiválon nyert díjakat, turnéztak hazájukon kívül Csehországban, Németországban, Ukrajnában, Franciaországban, Ausztriában, Romániában, Észak-Ciprusban, Törökországban, Spanyolországban, Görögországban, Németországban, Brazíliában, Szlovéniában, Horvátországban, Montenegróban, Venezuelában, Koreában… Minden tájegység táncához külön, arra jellemző viseletet öltöttek.

Az együttesről készült fotóink (3 db) és videóink (4 db) »

Vissza a listához »


Trandafir de la Moldova – Moldova

folklor2011_591

Az együttes nevének magyar jelentése Rózsa Moldovából. Mottójuk a következő: “Ahhoz, hogy érezzük más népek lelkét, először meg kell ismernünk a folklórjukat és a spirituális fantáziájukat, hiszen abban rejlenek a lelkünk szent kincsei.”. A moldávok büszkék gyönyörű földjükre a nagy erdeikre, gyümölcsöskertjeikre, mezeikre, ahol szőlőt nevelnek, amelyből elsőosztályú bort készítenek. Szintúgy büszkék gazdag folklórkincsükre, a sok folklórénekesükre és zenekaraikra. A ritmusaikon és dalaikon keresztül képzeletben át szeretnék adni a nézőknek mindazt, amit Moldova jelent a lelkükben. 1995 óta sok helyen megfordultak már, Romániában, Oroszországban, Ukrajnában, Görögországban, Olaszországban, Németországban, Spanyolországban, Franciaországban, Magyarországon, az Egyesült Államokban, Bulgáriában, Lengyelországban…

Az együttesről készült fotóink (7 db) és videóink (3 db) »

Vissza a listához »


Tradicija – Szerbia

folklor2011_161

A Tradicija folklóregyüttes két város táncosait, zenészeit fogja össze, Trsteniket és Aleksandrovacot. A két település Közép-Szerbia része, körülbelül 200 km-re található Belgrádtól. Az együttes rendszeres résztvevője folklórfesztiváloknak Európaszerte. Színpadi előadásuk útján szép képet szeretnének festeni az országukról és az ottélőkről.

Az együttesről készült fotóink (7 db) és videóink (2 db) »

Vissza a listához »


Regös együttes – Magyarország, Sárvár

folklor2011_061

Az 1972-ben, Sárváron alakult amatőr népzenei együttes táncházi muzsikát, tánckísérő zenei blokkokat, történeti zenét, énekelt verseket játszik. Fennállása alatt volt a szombathelyi Ungaresca, a körmendi Béri Balog Ádám Táncegyüttes, a sárvári Néptánckör és több ausztriai, francia és belgiumi magyar tánccsoport kísérő zenekara. Az alsóőri (Unterwart) magyar táncosoknak, a Virgonc együttesnek 1983 óta muzsikálnak. A zenekar tagja az Unesco IOV szervezetének (a Nemzetközi Népművészeti Szövetségnek). Az eddig eltelt több évtized alatt gazdag hangszerkészlettel és repertoárral vesz részt hazai és külföldi szerepléseken. Tánccsoportok kíséretében és pódiumi együttesként eddig 22 országban muzsikáltak.

Az együttesről készült fotóink (2 db) és videónk (1 db) »

Vissza a listához »


Néptánckör és a Senior néptáncosok – Magyarország, Sárvár

folklor2011_151

A sárvári Néptánckör a fesztivál során külön koreográfiával állt színpadra a nyitónapon (kalotaszegi), a folklórgálán (nyárádselyei), emellett a nemzetek táncházát is ők nyitották tánctanítással. Már hagyományosan külön táncházzal is készültek a folklórnapokhoz kapcsolódóan, ezúttal Baszkföld csoportja volt a különleges vendégük. A gálaműsoron a tánccsoport öregjei, a Senior táncosok álltak színpadra egy műsorblokk erejéig.

Az együttesről készült fotóink (15 db) és videóink (6 db) »

Vissza a listához »


Vasi Népdalstúdió és a Rohoncz Folkműhely – Magyarország

rohonczvasi1

A folklórnapok második napján nívós koncertet adott a Nádasdy-vár Kamaraudvarán a Vasi Népdalstúdió, majd a jazz/világzenei zenész-klasszisokból álló Rohoncz Folkműhely tagjai álltak színpadra. Az együttes tagjai közül Szokolay Dongó és Bolya Mátyás számos, ma kiemelkedően népszerű világzenei produkció zenészei (Palya Bea, Sebestyén Márta …stb.), a dobost, Geröly Tamást pedig több jazzformációból is ismerhetjük, a közelmúltban elhunyt mestere, Szabados György formációiban a kiváló zenész haláláig dolgozott.

Az együttesről készült fotóink (7 db) és videóink (6 db) »

Vissza a listához »


Míg a világ… – táncmese – Magyarország

mig_a_vilag1

A komplex, rendkívül látványos táncszínház motorját keszthelyi csapatok, a Georgikon és a Nagyváthy táncegyüttes, a Család Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény táncosai és zenészei, a Pelso Kung-Fu SE tagjai és a Boroszlán zenekar alkotják. A több mint egyórás táncmese rengeteg szereplőt mozgatott, rengeteg, látványos öltözéket vitt színre, a táncképek közötti monológok pedig Csendes Katalin szövegei mellett olyan nagyságoktól származtak, mint Szent István király (Intelmek), vagy Weöres Sándor (Robogó szekerek).

Az táncmeséről készült videóik (2 db) »

Vissza a listához »

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára