A Karavan Familia a Szent Iván éjen

karavan_webre

fellépõk: Konkoly Együttes, Néptánckör Sárvár, Dynamic Dance Crew, Schuller Henriette és Barátai, Regös Együttes, Karavan Familia, Mixi-Hit
helyszín: Sárvár, Csónakázó-tó
idõpont: 2008. június 21. (szombat), 17 órától

Műsor

Konkoly Együttes
Néptánckör Sárvár
Dynamic Dance Crew
• Schuller Henrietta musicalműsora
• Regös Együttes
Karaván Família
Mixi-Hit bál

21:30 – A víz megkoszorúzása, máglyagyújtás és csónakos felvonulás
A rendezvény alatt Vidámpark, majd Tűzijáték

Karavan Familia
karavan_web2

A Karavan Família városi cigány folklór együttes autentikus népzenei feldolgozásokat játszik az anyanyelvű cigány folklór különféle dialektusaiból – hitelesen, de egyéni hangon. Programjukban cigány népdalok szerepelnek a Balkántól Andalúziáig, saját stílusukra formálva – így például a mississipi blues, a flamenco, a rumba, és a balkáni cigány zenei elemek mind megtalálhatóak zenéjükben.
A zenekar különlegessége az egyéni stílus és repertoár, valamint a családi zenekari felállás. A szülők Nagy István (ének, gitár, tambura, blues-harp) és Farkas Ilona (ének, tánc) korábban A Romanyi Rota és a Romano Kokalo együttesekben játszottak. István 1998-ban közreműködött a Transglobal Underground „Rejoice, Rejoice” c. lemezén, a 2006-os SZIN fesztiválon Szegeden pedig az egész Karavan familia részt vett a londoni zenekar koncertjén.
Nagy István első saját zenekarát, a Karaván-t 2002-ben alakította meg feleségével, Icával. A zenekar első CD-je 2002-ben jelent meg a világhírű szerbiai cigány trombitás, Boban Markovic közreműködésével. (Karavan: „Gipsy Flamenco” – EMI 2002) A Karaván az első magyarországi zenekar, amellyel Markovic közös lemezen és videoklipben szerepel. A CD több mint 15 országban jelent meg változtatás nélkül.
Az együttes 2003 végén átalakult – kibővült a zenész házaspár gyerekeivel, akik szüleik mellett szinte „belenőttek” a zenébe. István 1991-ben született, gitározik, énekel, kanalazik valamint cajon-on és kannán játszik, Nikolett 1993-ban született, énekel, táncol és gitározik. A Karavan familia ma már családi folk zenekarként működik, amely ilyen formában egyedülálló hangulattal közvetíti a cigány kultúrát. A család első közös CD-je 2006-ban jelent meg, amelyen a zenekar a cigány népzene hagyományos és modern formáinak felhasználásával – a zenei igényesség jegyében – vonultatja fel kedvenc műfajait. (KARAVAN familia: „Gipsy Crossroads” – szerzői kiadás 2006) Az együttes Oroszországtól Spanyolországig és Magyarországtól a Balkánig csak rá jellemző stílusban – leginkább saját, cigány nyelvű dalszövegekkel szólaltatja meg a cigány folklór ismert és eddig ismeretlen dalait.
Céljuk a cigány kultúra zenei és emberi értékeinek megőrzése és megismertetése.

Díjak:
III. helyezés – I. World Festival of Gipsy Music and Song „Mondial Romfest”, Bulgária (2005)
III. helyezés – Liet-Lavlut kisebbségi eurovíziós fesztivál, Svédország (2006)
Szakmai díj – 2007 Fringe (Budapesti Tavaszi Fesztivál)

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára