A fesztivál második napja – ott voltunk a Főtéren és a Várkapuban

A 32. Nemzetközi Folklórnapok második napján a Gyógy- és Wellnessfürdőben, a Főtéren és a Várkapu vendéglőben zajlottak a programok Sárváron. A fő helyszín, a Nádasdy-vár pihent pénteken. Amatőrvideós összefoglaló következik.

A perzselő forróságban csaknem másfélórás folklórműsort kaptak a fürdővendégek a stratfordi Stony Steppers és a pozsonyi Devin táncegyüttesnek köszönhetően. Épphogy befejezték a fürdőn, folytatták a Főtéren – ugyanez a két tánccsoport szerepelt 18 órától a szökőkút melletti téren, némiképp enyhébb forróság, de ismét nagyszámú közönség előtt.

Az angolok több táncnélküli zenei blokkot adtak elő, de nem kellett sokat várni a virtuóz kopogóstáncokra sem. Stony Steppersék háromféle táncot tartanak műsoron: egyet Északkelet-Angliából, egyet az Északnyugat-angliai tóvidékről (Lake District), és egy modern népi stílusút.

A szlovákok műsora előtt Kondora István polgármester bevezetőjében ki is emelte, hogy zenéjük, táncaik nagyon sok hasonlóságot mutatnak a mieinkkel, ennek a hasonlóságnak egyik gyökereként a 18. század elején kialakult táncműfajt, a verbunkot említette. A szlovák csapat szinte valamennyi zenéjére valóban rá lehetett dúdolni magyarnyelvű szövegváltozatát. Táncaikban viszonylag nagyobb arányban jutottak szerephez az összekapcsolódó, körtáncok, de láthattunk tőlük fokosokkal előadott fegyvertáncot is, amelynek szintén több változata ismert Magyarországon is.

Este nyolctól a Várkapu vendéglőben lépett fel a Vasilitzia ciprusi görög csoport, akiknek tiszteletére az étterem erre az alkalomra összeállított görög specialitásokat tartalmazó étlappal készült. Műsorukban nagyjából azokat a koreográfiákat láttuk tőlük itt a Várkerületen is, amelyeket már a nyitónapon, vagy a Főtéren megmutattak: ismét volt korsótörés (még mindig akadt a vacsoravendégek közül, aki ijedten kapta fel a fejét a cserépcsörömpölésre), de előkerült a szitás, röviditalos akrobatamutatvány is. A ciprusiak a sárvári Kanona Banddel váltogatták félórás blokkjaikat, akik népiképp kilógtak a hagyományőrző, folklórcsoportok sorából, ellenben nagyon jól szórakozott a ciprusi és a szintén ott vacsorázó angol csapat is a fúvósokra, dobra és basszusra áthangszerelt világslágereken – nem kevésbé a helyi közönség.

Ma, a fesztivál harmadik napján négyórától  a szerb és a görög csapat táncol a fürdőben, 18 órától Görögország a főtéren, majd 20 órától a vár szabadtéri színpadán nagyműsort táncol a szerb Kud Gosa és a ciprusi Vasilitzia. Ismét jelképes a belépő, 500 forintért kínálnak egészestés folklórműsort a szervezők!

A fesztivál résztvevőinek bemutatkozása a nyitónapon »
A fesztivál teljes programja itt látható » 

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára