A csavarkrumpli, a leszokó cigi és az öncsavaró felmosó volt az idei sláger

Bár a Simom, Júdás napi vásár jól bevált forgatókönyve vajmi keveset változott az elmúlt évek alatt, szép lassan kitöri saját utait a rendezvény belső rendje. Az egyre népszerűbb előesti forraltborozás például ma már kihagyhatatlan a sárváriak számára, a fiatalok közül viszont kevesen tudják, hogy a vásárnak ez az eleme teljesen spontán alakult ki a standjaikat építő árusok esti ismerkedéseiből.

simon10

Szintén jellemző, hogy egyre több a visszatérő játékos, akik évről-évre a város ugyanazon pontjaira váltják meg helyjegyüket, így a helyiek már pontosan tudják, hol keressék a késest, az ásványárust, az egzotikus csecsebecséket, zsákbamacskát, vagy hogy hol ehetik a legjobb sültkolbászt. A vásár arca idén is hasonló volt a korábbi évekéhez, jobbára az edények, ruhaneműk, kések adták a fő vonásait. A ruhaneműk között sláger volt a szőrös sapka, de itt voltak természetesen az elmaradhatatlan marosvásárhelyi Gábor cigányok is, akiknél idén az elektromos cigaretta – ahogy ők kínálták –, a leszokó cigi volt a sláger a klasszikus zászlóshajók, az irhakabát/kesztyű, a nadrágszíj és borotvapenge mellett.

Úgy 300 méterenként visszaköszöntek az idén először a piacra vezetett öncsavarós felmosórudak, vagy a lóbalzsam, a vásári gyorsélelmiszerek között ezúttal a csavaralakban felvágott sültkrumpli volt a menő. A gyerekek sokféle játék közül válogathattak, volt modern elemes, mindentudó kisautó, de voltak természetes anyagokból készült fajátékok is, felülhettek körhintára, vagy pónizhattak, a várhíd előtt pedig egészen komoly akadálypályát építettek a kicsiknek. A hagyományos népművészeti termékek közül egyre kevesebb a hímzett terítő, ing, helyette kapható volt sokféle íj, furulya, míves bőrtarisznya.

 Burka Gyula kisvideói 

Az alku – mint minden vásárnál – természetesen része az adásvételnek, mint ahogy a különböző, jópofa válaszformulák is, mint például a: „Hát meg akar ölni engem?”. Nem csak pénzt költhettünk a „Simon, Júdáson”, nagyszerű kulturális programok zajlottak a vár előtti parkolóban felálltott sörsátor színpadán, az idei fő attrakció a vásári vérfürdő, a Kajárpéci Vízirevü Nyilvános akasztás, avagy Sobri Jóska színre lép… című komédiája volt.

– twickkk –

Ilyennek látszott a vásár a webkamera képén:

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára