A 32. Nemzetközi Folklórnapok résztvevői – kisvideók, fotók, biográfiák a nyitónapról

Az előző évekhez hasonló nagy érdeklődés kísérte a 32. Nemzetközi Folklórnapok nyitónapjának eseményeit.

NFN

A nulladik, kedvcsináló nap után a Főtéren Balkán-blokk következett Albániával és Szerbiával, majd valamennyi csoport elhúzta a mézesmadzagot a közönség előtt a Nádasdy-várban egy-egy rövidebb műsorral. A nyitónapot hagyományosan a nemzetek táncháza zárta felszabadult hangulatban, jókedvvel, a résztvevő táncosok és a közönség kígyózó, örvénylő soraival.

A nulladik napon a ciprusi Vasilitzia töltötte meg a Főteret, a nyitónapon pedig elsőként – a meghirdetett programon felül – az albániai Arbana táncegyüttes lépett fel. Mindkét oldalról első találkozás volt ez: az Arbana sem járt még Magyarországon, és a Folklórfesztivál 32 éve alatt rajtuk kívül nem járt még albán csoport a rendezvényen. Őket a szerb Kud Gosa együttes váltotta.

A Láthatatlan Sárvár kamerája minden fellépőről rögzített egy-egy rövid vidóklipet, hogy azok is kedvet kapjanak a fesztivál további programjaihoz, akik valamiért kihagyták az eddigieket. Videóösszefoglaló következik, a nyitónap időrendjében:

Vasilitzia – Ciprus

A ciprusi csoport Larnaca városából érkezett, táncuk történeteket elevenít meg. Zenéjük hagyományos ciprusi dallamokat idéz, a nyitónapon sem maradt el a nulladik nap főtéri fellépésén már látott korsótörés.

Arbana – Albánia

Az albán Arbana Tiranából érkezett, a folklórnapok történetében először fogadott Albániából táncosokat. Táncaikban nem csak Tirana környéki koreográfiák szerepelnek, Albánia egyéb területeinek hagyományait is bemutatták. A csoport 1979-ban alakult, azóta számos hazai és külföldi szereplést tudnak a hátuk mögött, de Magyarországon ők is először járnak.

Néptánckör – Sárvár

A sárvári Néptánckör 1977-ben alakult. Tagjai elsődleges feladatuknak tekintik a Kárpát-medencei néptánckincs hiteles színpadi bemutatását. A nyitónapon Erdélyből, Nyárádselye község táncaiból láthattunk összeállítást. Érdekes kiemelni az összeállítást indító táncfüzért, amely városi eredetű folklorizálódott polgári társastáncokból áll. Ezen kívül verbunkot, jártatót, sima sebest és csűrdöngölőt táncoltak a 16-i nyitónapon.

Ampelokipi – Görögország

Az együttest Thesszalonikiben, 1983-ban alapították táncosok és tánctanárok. A görög folklórt kutató és őrző csoport rengeteg görög és külföldi fesztiválon részt vett, többek között Bulgáriában, Törökországban, Spanyolországban, Olaszországon, mAgyarországon, Csehországban, Egyiptomban, az USÁ-ban, Svédországban, Horvátországban. A tánccsoport dalokat, viseleteket és táncokat mutat be egész Görögország területéről, de legfőképpen a Macedón, a Thrace, Kelet-Romilia, Pontus és Kis-Ázsia régiókból. A nyitónapon előadott műsoruk Pontus tartományból mutatott be tradicionális táncokat és dalokat, amelyek 1922-ből, görög emigránsoktól származnak, amikoris visszatértek Görögországba Pontusból.

Kud Gosa – Szerbia

Az együttest 1977-ben alapították a város környékén dolgozó fémmunkások. A Kud Gosának a néptánc-népzene vonulaton kívul működik zenekara, kórusa és színházi társulata is. A táncok „Sumadia” és „Jaszenyica” régiókból származnak, ezeket mára csak az együttes táncolja. A nyitóműsoron egy „Gnyiladéból” származó táncjátékot adtak elő, amely az esküvői előkészületeket mutatta be.

Stony Steppers – UK

A Stony Steppers tagjai tradicionális klumpatáncot (clog) és zenét hoztak Anglia Stony Stratford városából. Anglia különböző területei jól elkülöníthető, jellegzetes néptáncokkal rendelkeznek, a Stony Steppers Nagy Britannia klumpatáncát táncolja. Jelenleg háromféle táncot tartanak műsoron: egyet Északkelet-Angliából, egyet az Északnyugat-angliai tóvidékről (Lake District), és egy modern népi stílusút.

Dévin – Szlovákia

A szlovákiai Dévin együttes 1986-ban alakult, a megszűnt Slovnaftár együttes inspirációjára. Az együttes fennállásának első éveiben a Juraj Rinco vezette csoport megnyerte a nemzeti koreográfiai verseny nagydíját. A csapat nem csak Szlovákia legjelentősebb nemzeti folklórfesztiváljainak rendszeres résztvevője, sok külföldi bemutatkozással is büszkélkedhetnek, például Litvánia, Csehország, Franciaország, Ausztria, Olaszország, Ausztrália, Új-Zéland, Finnország, Spanyolország, USA, Görögország, Afganisztán. A Szlovák Nemzeti Színház híres darabjában is közreműködtek. A Dévin ma 40 tagot számlál és saját kísérőzenekarral rendelkezik.

Detelini – Bulgária

A bolgár származású Detelini tánccsoport 1989-ben alakult, táncaikban autentikus elemek jelennek meg, néphagyományon alapuló motívumok fedezhetők fel benne. A csoport számos országban bemutatkozott már, többek között Franciaországban, Oroszországban, Törökországban, 2003-ban Magyarországon, Székesfehérváron is felléptek. A bolgár nemzeti televízió rendszeres szereplői.

A 32. Folklórnapok további programjai »
A Vas Népe fotógalériája a nyitónapról »

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára