Valami Jazz – Piero delle Monache, Váczi Trió

fellépők: Piero delle Monache „Retour”, Váczi Trió
helyszín: Sárvár, Nádasdy-vár Folyosó
időpont: 2007. február 27. (kedd) 18 óra
belépőjegy: 1000,- Ft

images

Piero delle Monache weblapja 

Az olasz zenészekből álló jazz zenekar tagjai között találjuk Piero delle Monache-t, aki tenor szaxofonon, illetve Francesco Diodatit, aki gitáron játszik. Sárvári Kovács Zsolt kíséri őket.

A zenészek életútjából:
Piero delle Monache
Francesco Diodati

 

Váczi Dániel (alt- és szopraninó szaxofon)
Horváth Balázs (nagybőgő)
Mohay András (dob) vs. Sárvári Kovács Zsolt (dob)

A 2001 őszén alakult trió Váczi Dániel szerzeményeit játssza. A szigorúan komponált témák közé nagy ívű improvizációk ékelődnek. Műfaját tekintve a modern jazz és a kortárs zene határmezsgyéjén áll.

„A trió vezetője, Váczi Dániel az elmúlt néhány évben olyan bensőséges, összeszokott alkotóműhelyt teremtett, melynek munkája mára különlegesen érzékeny zenévé érlelődött – mint azt e hangfelvétel is bizonyítja.A saját szerzeményekből álló produkció eredeti, első hallásra kissé misztikus zenei atmoszférát teremt, melynek hátterében egyfelől a klasszikus ompozíciószerkesztés és előadói gyakorlat igénye, másfelől pedig a legjelentősebb kortárs szaxofonos jazztriók irányadó hatása nyilvánvaló. Gondos kidolgozottság és nagyfokú pontosság jellemzi a produkciót, mely így inkább a zene lélektanitartalmának cizelláltságát és összetett szépségét hangsúlyozza. A jazztől megszokott spontaneitást vagy expresszív erőt ezúttal inkább a hangzó felszín alatt érezheti a zenehallgató, ami pedig közvetlenül hat: az áttetszően légies, szenzitív, gondolatébresztő zene.”

Matisz László

Váczi Trió weblapja

images-1

Kovács Zsolt 1967. augusztus 27-én született Celldömölkön. Családjában korábban nem lelhetők fel zenészek. Gyermekkora legmeghatározóbb zenei élménye a Beatles zenekar volt, ennek hatására kezdett el dobolni. Sárváron az iskolás (általános majd gimnáziumi) évek alatt helyi amatőr zenekarokban dobolt, autodidakta módon képezte magát. 17-18 évesen érte az első nagy jazz-élmény – Miles Davis Kind of Blue című lemeze.

Miután Győrben kezdett el tanulni (elktroműszerészként), az ottani erős jazz-élet hatására rendszeresen látogatta a Dresch Quartet, Grencsó Kollektíva, Szabados György, a „Kelet-Német free” koncertjeit. Itt ismerte meg Baló Istvánt és Geröly Tamást, akik első mesterei voltak. Budapestre költözése után szinte egyenes út vezetett a Liszt Ferenc Zeneakadémia Jazztanszakára. Itt Kőszegi Imre és Nesztor Iván voltak tanárai. A tanszakon sok, azóta ismertté vált jazzmuzsikus volt évfolyamtársa, többek közt Bacsó Kristóf, Palotai Csaba, Németh Ferenc, Horváth Balázs. Tanszkos évei alatt kezdett el játszani Gadó Gábor triójában, (ami élete egyik legmeghatározóbb formációja volt), Regős István quartetjében, az Equinox quartetben, az Egon Bondy-ban, Lakatos Ágnes triójában, rövid ideig Dresc Mihály zenekarában. Játszott a Nigun zenekarban, Burány Béla triójában, a Dél-Alföldi Szaxofonzenekarban, Ágoston Béla projektjeiben, s a Kovács Linda Quartetben.

Egyik leghosszabb együttűködése a Borbély Mihály vezette Quartet B zenekarral volt és a Váczi Dániel Trióval. Zenei világát erősen meghatározza a népzene (nem csak magyar) és a modern klasszikus zene (Bartók, Debussy, Sztravinszkij) szeretete. Nagyon erősen befolyásolta játékát továbbá a „New York avantgarde” (Joey Baron, Jim Black,Tom Rainey, Paul Motian) hallgatása.

2004 óta Rómában él. Próbálja megtalálni és maga köré gyűjteni a fiatal, kísérletező kedvű muzsikusokat. Több formációban is muzsikál. Többekközt: Francesco Diodati Trio, Michele Zanoboli Trio, Grottelli-Zacchia-Cantarano-Kovács Quartet, Gabriele Coen Quartet, Gino Boschi Trio.

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára