40 éve szól a Lord! – A zenekar dalszövegei 1972–2012 könyvbemutató

Varga Anna nemrégiben megjelent könyvének bemutatóját tartották október 20-án, csütörtökön a Nádasdy-vár könyvtárában. Az esemény megálmodója és főszervezője Hafenscher Sándorné volt, aki vendégként hívta meg Erős Attilát, a zenekar szólógitárosát, valamint Török Józsefet, a Lord egykori billentyűsét. Az előadást Horváth Zsófia, egy ifjú Lord-rajongó tette színesebbé a könyvből felolvasott versekkel.

A 160 oldalas kötet a Lord 40 éve alatt készült dalokat, valamint a zenekar színes fotókkal illusztrált életútját foglalja magába. A kerek jubileumon kívül Balogh József szövegíró halála volt a gyűjtemény kiadásának életrehívója. Balogh József 30 évig írt dalokat a Lordnak, tavaly hunyt el hatvanadik születésnapja előtt.

Néhány szó a Lordról: A zenekar 1972-ben állt össze Szombathelyen. Az alapító Vida Ferenc töltötte be a basszusgitárosi posztot, Sipőcz Ernő énekelt és gitározott, Papp László gitározott, a doboknál pedig Sütő István ült. 1979-ben csatlakozott billentyűsként Török József, aki 1984-ig volt aktív tagja a Lordnak. A jelenlegi felállás: Pohl Mihály: ének, Erős Attila: gitár, Gidófalvy Attila: billentyű, Gyurik Lajos: dobok, Apró Károly: basszusgitár.

1978-ban íródott az együttes első saját szerzeménye Rakéta motor címmel. 1979-ben váltotta Szántai Gyulát Erős Attila szólógitárosi poszton, és még ugyan ebben az évben csatlakozott a bandához Török József „Juszuf”, a Lord új billentyűse. A két zenész több nótát is komponált közösen.

1985-ben készítették el első nagylemezüket Big City Lights címmel. Az album Berger István segítségével jött létre, a felvételek pedig a Sica Sound Music Studioban készültek Ausztriában. A lemezen szerepeltek olyan – később kultikussá vált – dalok is mint például a Kisfiú, a Zaklatott fények vagy a Lord himnuszának számító Vándor. A Vándor igaztörténetet alapján íródott, a dal szerzőjének, Spilman Erikának édesapját a háború idején deportálták, ez az esemény ihlette a szöveget. Az album megjelenésével kapcsolatban máig sajnálatos jogi vita folyik a Lord és Vida Ferenc között. Az első tévés szereplés 1986-ban érkezett el, a Magyar Televízió Pulzus című műsorában, a Zaklatott fények című számmal.

Az Erős Attila által írt Anyám című dal a 2006-os Kifutok a világból lemezre került fel. Elmondása szerint a dal annyira meghatotta az együttes énekesét, Pohl Mihályt, hogy többször is meg kellett ismételni a felvételt. 1985-től napjainkig kilenc nagylemezük jelent meg, köztük a Ragadozók, a Kifutok a világból, vagy az Örökké.

A jó hangulatú könyvbemutató után dedikálásra került sor, és a rajongók válthattak is néhány szót a „lordosokkal”. Legkorábban december 28-án ad koncertet az együttes a közelben, Szombathelyen, az Arénában, ahová minden rajongónak érdemes ellátogatnia. Még jó pár évig szóljon a Lord!

A kötetbemutatón készült videónk is hamarosan felkerül… 

Kapcsolódó megjelenések

  1. Királyok vagytok Attila!
    A Vándorral Juszuf is beírta magát a magyar rockzene történelmébe!

    Hajrá LORD!!!

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára