Szerencsés péntek13 – A Dal vonzásterében

Lehet-e kifejezetten szerencsés a péntek 13? Bizony hogy lehet, például azok számára, akik november 13-án pénteken ellátogattak a sárvári Nádasdy-vár pinceklubjába, ugyanis három nagyszerű banda töltötte be a teret sajátos kisugárzásaikkal és persze az általuk képviselt sajátos zenei világgal. A klub fellépői ezúttal a Room5, a the griffins és a Takáts Eszter Beat Band voltak.

IMG_6507

Az estét a szombathelyi/szentgotthárdi Room5 nyitotta, háromnegyedes felállással, dobos nélküli formációval, ám ez az élményből fikarcnyit sem vett el, sőt – ha lehet – talán még bensőségesebbé tette a köztük és köztünk, ellátogatók között létrejövő kapcsolatot. Az első szülinapját ünneplő (ezúton is még sok-sok boldog születésnapot és sikert kívánunk nekik) banda a saját dalok mellett ismertebb, „klasszikus” darabokat is magára öltött, amelyek egytől egyig úgy szólaltak meg az aranyhangú Kóbor Zsóka torkából, mintha csak kifejezetten neki íródtak volna.

IMG_6498

Igazán kellemes volt látni, mennyire együtt van ez a három fiatal a színpadon és azon kívül egyaránt. A zene szeretete, az alkotás, önkifejezés izgalmas állapota és a vérükben áramló született tehetség lengte körül őket. Saját dalaik – számomra – már első hallásra is működtek. Olyannyira, hogy el is játszadoztam a gondolattal, mi történne, ha ezek a szerzemények egy már befutott zenekar neve alatt kerülnének fel a YouTube-ra. Valószínűleg felpörögne az a bizonyos nézettségi index… Aki nem hiszi, javaslom, járjon utána, és menjen el egy Room5 koncertre – azon nyomban érteni fogja, miről beszélek.

IMG_6553

A Room5-ot a már másodszor Sárvárra látogató the griffins zenekar követte. A Somogy megyei Marcali városából induló zenekarról sok mindent lehetne mondani, de hogy kiszámíthatók vagy unalmasak lennének, azt semmiképp. Hangzásviláguk rendkívül sokszínű, mindenki megtalálhatja benne azt, ami a szívéhez legközelebb áll. (Gondolok itt a teljesség igénye nélkül klasszikus rock, hip-hop, reggae, punkrock, pop elemekre.) Csuvi, a banda szószátyár rapere már rögtön a koncert kezdetén elmondta, megkapták a kritikát, hogy mostanság nagyon “elpoposodtak”. Gyorsan hozzátette, hogy Csicsa (az énekesük) erre aztán úgy felpörgött, hogy azt ígérte, szabadjára engedik a bennük megbúvó zúzdadémont. Annyit mondhatok: ha amit a fiúk pénteken mutattak, az a pop, akkor hatalmas rajongója vagyok a műfajnak, a hangszálaim és a nyakam bánták is az intenzív élményt!

IMG_6560

Már harmadik alkalommal sikerült eljutnom griffins-koncertre, de még most is ugyanazt az erőt, pörgést, lendületet adta, mint a legelső. Nagy energiákat mozgatnak a fiúk, és ez szerencsére az egész karrier- és zenekarépítésükre is elmondható. Fennállásuk óta folyamatosan bővítik a repertoárjukat és igyekeznek mindig megújulni is, jó példa erre, hogy a zenekar legújabban kiegészült lemezlovassal, illetve trombitással. Az a gond a jó koncertekkel, hogy túl hamar lesz végük. Sajnos ez most sem volt másként, kegyetlen sebességgel száguldott el az az idő, amit a griffins kitöltött a színpadon. A buli végén, az átszerelés alatt kicsit faggattam a zenekar tagjait, akik elárulták, hogy a jövő évre már készen állnak a tervek: stúdió, új dal (amit már fel is vettek), új videoklip, amelynek forgatását január közepére tervezik. Mindezek mellett azt ígérték, visszatérnek a rockosabb vonalhoz.

IMG_6590

Mire a griffins visszapakolta a motyóját a kocsiba, Takáts Eszterék Beat Bandje lassacskán végzett is a beállással. Takáts Eszter – mint jelenség – kicsit úgy működik a hazai könnyűzene palettáján, mint a hideg üdítőital kánikula idején vagy épp egy másnapos reggelen: könnyed természetességében rejlik a legnagyobb varázslat. Semmi öncélú cicoma, semmi felesleges megfejtés vagy modorosság, mindez pedig a nagybetűs Dal, mint központi fogalom vonzásterében. Arról a dalról van szó, amely belülről kiszabadul, és akár egyetlen szál akusztikus gitár hátán belengi a teret, delejezve mindent, amihez csak elér.

IMG_6611

A Beat Band felállás persze nem egyetlen szál akusztikus gitárt takar, hanem teljes zenei kontextust, szólógitáron Kirschner Péter (Európa Kiadó, …And Friends), basszuson Rentka Zsuzsi, a doboknál pedig Prommer Patrik szolgálta a dalt. És a szolgálat kifejezés itt olyan ízlést és arányérzéket takar, amely sosem vonta el a figyelmet magáról a dalról, sosem gáncsolta el a természetességet. Takáts Eszter pedig tündöklött: éneklés közben is folyamatosan kommunikált a közönséggel szemkontaktus vagy egy-egy mosoly nyelvén, és úgy tűnt, sajátos aurája az akkorra már megtelt tánctér minden szegletét képes hatása alá vonni.

A pénteki koncertek visszhangja még most is a fülekben, korahajnalban a várhídon töltekezve ballagtak hazafelé az emberek, a turnékocsikba is mosolygó zenészek ültek be sok-sok kiosztott és kapott ölelés energiáit őrizve. A klub, az AZK jövője bizonytalanná vált ugyan a Cseh Tamás Program érthetetlen döntése miatt, de bízom benne, hogy ezek a felszabadult energiák, zenei élmények utat fognak találni a folytatáshoz, mint ahogy már annyiszor tették 1989 óta. Ami biztos, hogy december 18-án vár még ránk egy találkozás három kitűnő tribute-zenekarral, szóval Metallica, Guns’N’Roses, Red Hot Chili Peppers-rajongók, érezzétek magatokat megszólítva!

Simon Jakab

– Az AZK Fotógalériája a 2015. november 13-i koncertekről (Cooper fotói) »

A koncerttel pályáztunk az NKA Zenei Kollégiumának támogatására.

NKA_logo_2012

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára