Egy világkörüli utazás kezdete – elstartolt a 32. Nemzetközi Folklórnapok

Az időjárás – hála istennek – kedvezett az első fesztiválprogramoknak, és kíváncsiskodókban sem volt hiány.  Kondora István polgármester a főtéren köszöntötte az egybegyűlteket, majd a ciprusi Vasilitzia repített minket déli tájakra. 

A ciprusi kultúra izgalmas, legalábbis én személy szerint a tegnapi bemutatkozásuk láttán meggyőződtem erről. A táncosok a műsor első pillanatától kezdve végig kedvesen mosolyogtak, a mosoly pedig ismerten a szimpátia egyetemes nyelveként képes működni. A mediterrán hangulatú táncokban megjelentek a mezőgazdasági munkák jegyei, a férfiak kezében a sarló is táncolt, kaszáló mozdulataik árnyékában a nők képzeletbeli kévéket kötöttek, ételt és italt hordtak a munkásoknak.

Az első sorban ülő kisgyermekek felszisszentek, mikor egy kellék cserépedény a térkövön darabokra tört – természetesen a koreográfia részeként. A bemutató végig bővelkedett látványos elemekben, de a leglátványosabb talán az volt, mikor egy fiatal táncos két szita peremén elhelyezett pohár italt úgy pörgette-csavarta, hogy egy csepp sem hiányzott belőle. A sárvári közönség vastapssal hálálta meg a fiataloknak ezt a kellemes szórakozást, a fiúk pedig jókedvűen koccintottak a sértetlen poharakkal, majd annak rendje-módja szerint fenékig ürítették.
 

Az esti órákban a Tinódi Fogadóban zenélt a sárvári Regös együttes. A Vas megyei közönség egész biztosan jól ismeri a csapaptot, akik egyébként 1972-ben, Sárvárott alakultak és táncházi muzsikát, tánckísérő zenei blokkokat, történeti zenét, énekelt verseket játszanak. Fennállásuk óta kísérőzenekarai voltak már a szombathelyi Ungarescának, a körmendi Béri Balog Ádám Táncegyüttesnek, a sárvári Néptánckörnek és több ausztriai, francia és belgiumi magyar tánccsoportnak. Az alsóőri (Unterwart) magyar táncosoknak, a Virgonc együttesnek 1983 óta muzsikálnak.

A zenekar tagja a Nemzetközi Népművészeti Szövetségnek is. Az eddig eltelt több évtized alatt gazdag hangszerkészlettel és repertoárral vesz részt hazai és külföldi szerepléseken. Tánccsoportok kíséretében és pódiumi együttesként eddig 22 országban muzsikáltak meg-megújuló felállással, az este folyamán példul egy ifjú énekeslány, Sáray Petra lépett fel velük.

A Regös együttes után az angol stratfordi Stony Steppers látványos tánccal kalauzolt minket az északi ország világába. A táncukhoz használt klumpák (step clog) bőr felsőrész alatt fatalpúak, ettől kopognak olyan hangosan – szinte ritmushangszerként használják őket.

Az 1997-ben alakult lelkes tánccsapat gyors és virtuózan bonyolult lépésekkel mutatott meg a repertoárokból kiválogatott koreográfiákat. Jókedvük minden jelenlévőre rátapadt, közvetlenségük az első pillanatban barátsággá emelte a kapcsolatot velünk. Külön érdekesség, hogy a Regössel nem első ízben zenélnek együtt, tavaly a sárvári csapat vendégeskedett a Stony Steppers hazájában, Stratfordban, néhány felejthetetlen napot eltöltve.

A 32. Nemzetközi Folklórnapok hivatalosan ma, 16-án, csütörtökön nyílik meg, 18 órakor a Főtéren Szerbia táncol, majd 19 órától a Nádasdy-várban mutatkozik be az összes tánccsoport, a napot a nemzetek közös táncházával zárva. A programokon egy igazán jelképes, 500,- forintos belépőjegy megvásárlásával lehet részt venni, nem érdemes kihagyni!

A Vaskarika galériája »

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára