Aszfaltozott út a hátsó kaputól az udvarig – teljes a vár külső felújítása

Hordógurítással avatták fel a Nádasdy-vár felújított belső útszakaszát. Ezzel vált teljessé és fejeződött be a vár teljes külső megújulása.

A Nádasdy-vár 1978-as átadása óta szolgálta a látogatókat, rendezvényszervezőket a várfal hátsó kapujától vezető belső út. Koptatták turisták és koncertkamionok az idők során. Azóta megújult a várfal, a bástyák és a híd is, csak valahogy a vár belső útjának egyre növő gödrei, hepehupái maradtak, növögettek, kalandpályává téve a közlekedést.

Ezek a kerékrázó és botladozó emlékek is felidéződtek azon a baráti hangulatú avatáson április 23-án, amelynek során felavatták a mostanra elkészült, teljesen felújított belső útszakaszt. A vár hátsó kapujánál a felújítást végzők és a várban dolgozók voltak jelen, akiket Kondora István polgármester azzal köszöntött, hogy volt igazgatóként külön örül a 36 év után sorra került felújításnak. Ezután Kondor János a művelődési központ vezetője vidám régészeti jelentést téve vette át az utat. Az alapban talált képzeletbeli tárgyak felsorolásával idézve egy-egy várbéli előd alakját.

A kivitelezési munkálatokat végző ÉP-ÚT 2000 Kft. ügyvezetője, Horváth János számára is különleges volt a feladat, hisz ő is várbéli ember és nem szerette volna, ha szó éri ház elejét, vagyis ez esetben a vár hátulját. Az átadott 500 m2-es út valóban elég stabilnak tűnik, hisz beton alapja van és két rétegű aszfaltburkolatot kapott. Így az avatáson a hordógurítás első métereit a cégvezető lánya, Anna tehette meg a sima úton, majd a kivitelezők, a város vezetői és a várbeli intézmények irányítói folytatták a gurgatást, átvéve az utat.

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára